• Geen producten in de winkelwagen.

5 tips voor NaNoWriMo

Het is weer tijd voor NaNoWriMo!

November is National Novel Writing Month (NaNoWriMo), een jaarlijks terugkerend initiatief van de non-profit organisatie NaNoWriMo. Het werd in 1999 voor het eerst georganiseerd en inmiddels een wereldwijd fenomeen waarbij honderdduizenden mensen hun best doen om in een maand een verhaal op papier te zetten. Auteurs als Marissa Meyer (Cinder) en Erin Morgenstern (Het Nachtcircus), maar ook de Nederlandse Mara Li (Eiland in de Mist) schreven er de eerste draft voor hun manuscript mee.

Het doel van NaNoWriMo is simpel: schrijf een verhaal van 50.000 woorden in de maand november. In de realiteit blijkt het echter niet zo gemakkelijk als gedacht. Van de meer dan 384.000 inschrijvers vorig jaar waren er ‘slechts’ 34.000 auteurs die het einde van de rit hun doelen hadden behaald. Daarom op Fantasy schrijven deze handige tips om NaNoWriMo te overleven.

Een nog uitgebreidere cursus over NaNoWriMo van de hand van Marieke Frankema vind je hier.

 

1. Meld je aan bij Nanowirimo.org

Op de website van NaNoWriMo kun je voor jezelf een profiel aanmaken om je project van dit jaar ‘officieel’ te maken. De site is handig om je progressie bij te houden, maar geeft je ook allemaal handvatten om op schema te blijven. Zo kun je er zogenaamde wordsprints doen, artikelen met tips lezen en pep-talks van o.a. Brandon Sanderson, Neil Gaiman, Patrick Rothfuss en Naomi Novik krijgen. Daarnaast kun je er allerlei schrijfactiviteiten vinden in je eigen regio (zogenoemde Write-ins), waar je met mede-schrijvers bij elkaar komt om te schrijven. Een mooie manier om schrijfmaatjes te vinden om elkaar aan te moedigen of uit lastige posities te bevrijden.

2. Maak een plan

Het doel van NaNoWriMo is om een roman van 50.000 woorden te schrijven. De meeste boeken zijn echter een stuk dikker. Je zult dus je eigen plan moeten trekken: of je schrijft 50.000 woorden aan je boek en je ziet wel waar het verhaal zich dan bevindt, of je maakt een afgerond verhaal met begin-midden-eind en neemt daarna rustig de tijd dit wat meer vlees te geven. Een laatste optie is natuurlijk om een hoger woordaantal na te streven, maar blijf daarmee wel realistisch.

Deel je de 50.000 woorden door de 30 dagen van november, dan betekent dat je elke dag 1666 woorden zult moeten schrijven. Heb je 80.000 woorden in gedachten voor je verhaal, dan kom je op 2666 woorden. Hou daarbij rekening met mindere dagen, of andere afspraken. Er zullen dagen zijn waar het niet uitkomt, dus ga in andere dagen vooral door als het lekker loopt! Je kunt jezelf ook weekdoelen stellen, om flexibeler te zijn in het per dag te schrijven woorden. Zorg ervoor dat je voor de hele maand doelen hebt staan, zodat je een leidraad hebt hoeveel woorden je per dag moet schrijven om op schema te blijven. Dit is een mooie houvast tijdens het schrijven.

3. Zorg voor jezelf

Het halen van je eigen gestelde woorddoelen kan stressvol zijn. Soms lukt het gewoon even niet en loop je vast. Zorg dan even voor wat afleiding door een rondje te wandelen, of wat anders actiefs te doen. Dit helpt je om weer inspiratie te krijgen. Blijf je project dan ook vooral positief benaderen! Beloon jezelf bij het wel behalen van doelstellingen. Wat ook handig is, is als je aan het einde van een schrijfsessie alvast wat steekwoorden neerpent waar je op dat moment denkt dat het verhaal heen gaat, zodat je de volgende dag meteen verder kunt.

4. Realiseer je dat dit je eerste draft is

Het behalen van je vooraf gestelde woordaantal is een fantastisch resultaat, maar bedenk je dat dat pas een eerste stap is naar het daadwerkelijk afronden van je manuscript. Er zullen nog meerdere herschrijfrondes en redactierondes volgen om het uiteindelijke verhaal af te krijgen. Hou dit in je achterhoofd tijdens het schrijven. Alles wat je op papier (of het scherm) zet in november hoeft niet perfect te zijn, als het maar af is. In deze fase is kwantiteit belangrijker dan kwaliteit!

5. Geef niet op!

Loop je al snel achter, of realiseer je je dat je planning niet klopt en je eigenlijk veel meer woorden nodig zult hebben voor je boek? Geen probleem! Blijf volhouden en schrijf tijdens NaNoWriMo door. Alles wat wel af is, is mooi meegenomen en zorgt voor een mooi startpunt om alsnog je verhaal af te krijgen.

 

Heel veel succes komende maand. Heb je zelf ook nog wat tips, laat het ons vooral weten!

17 oktober 2019

0 reacties op "5 tips voor NaNoWriMo"

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.