• Geen producten in de winkelwagen.

Beste fantasydokter, ik heb mijn hele verhaal zo goed als voorbereid, maar hoe moet ik beginnen?

‘Ik heb mijn verhaal zo goed als voorbereid. Ik weet wat er gaat gebeuren in het begin, het midden en aan het einde. Alleen heb ik zeer grote moeite met het eerste hoofdstuk. Ik weet niet goed hoe ik moet beginnen. Zijn hiervoor tips of trucs die ik kan toepassen?’
Matthijs (27) Bussum


Beste Matthijs,

Alle begin is moeilijk, dat zeiden ze in de 17de eeuw al. Maar daarna wordt het alleen maar makkelijker. Misschien moet je je dus niet zo vastbijten op dat eerste hoofdstuk, maar gewoon ergens (anders) beginnen. Dat kan met het laatste hoofdstuk, of met die ene toffe scène die je al helemaal hebt uitgedacht voor een ander hoofdstuk. Misschien is het een stuk dialoog die je al op papier hebt staan, of de beschrijving van een personage. Je zult merken dat als je eenmaal bent begonnen, de inspiratie voor het eerste hoofdstuk vanzelf wel een keer komt. En trek er ook niet te zwaar aan, dat eerste hoofdstuk of die eerste openingszin, dat zijn dingen die je kunt aanpakken of gladstrijken in de tweede of derde versie van je manuscript. Voor jou is het nu gewoon belangrijk om te beginnen met schrijven. Want leren schrijven, goed leren schrijven betekent gewoon meters maken. Zoveel en zo vaak mogelijk als maar kan. En wat niet werkt, kun je altijd weer weggooien of opnieuw schrijven.

Succes!

De fantasydokter

Ook een vraag voor de fantasydokter? Stel hem hier >

0 reacties op "Beste fantasydokter, ik heb mijn hele verhaal zo goed als voorbereid, maar hoe moet ik beginnen?"

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.