• Geen producten in de winkelwagen.

Fantasy, sciencefiction en horror bieden je als schrijver fantastische mogelijkheden, maar ze hebben ook hun eigen valkuilen, geschiedenis en eigenaardigheden. In deze gratis cursus neemt Johan Klein Haneveld enkele bijzondere technieken, subgenres en schrijvers onder de loep om te onderzoeken wat we ervan kunnen leren en hoe je het in je eigen verhalen kunt gebruiken. Elke les heeft een vraag om eens dieper op het onderwerp door te denken en een opdracht om zelf uit te werken.

Regelmatig verschijnt er een nieuwe les, dus schrijf je in om aan de slag te gaan!

Lesoverzicht

Algemeen
Een geloofwaardige wereld in fantasy en sciencefiction 00:00:00
Wereldbouw is een belangrijk kenmerk van onze genres. Schrijvers scheppen een secundaire wereld waar de karakters in wonen, werken en relaties aangaan. Een wereld die tot in details wordt uitgewerkt – soms in de vorm van landkaarten en verklarende woordenlijsten. Maar wat is er nodig om het ook geloofwaardig te maken?
Korte verhalen schrijven 00:00:00
Een kort verhaal draait om één situatie, meestal in één locatie, met slechts een paar karakters. In een kort verhaal is geen ruimte voor zijsporen of afleidingen. Het is de perfecte vorm om een ‘wat als?’-vraag te beantwoorden.
Mozaïekromans: Hoe kleine brokjes verhaal, toch een roman kunnen vormen 00:00:00
Wat zijn mozaïekromans en waarom worden ze tegenwoordig (bijna) niet meer geschreven? Ga mee op onderzoek uit, en kom meer te weten over deze ingewikkelde romanstructuur. Zoals welke mozaïekromans de moeite waard zijn om te lezen, en wat moet je doen als je er zelf een wilt schrijven.
Twee schrijvers, één verhaal 00:00:00
Schrijven is vaak een eenzame bezigheid, maar dat hoeft niet! In deze les wordt een inkijkje gegeven in hoe Pratchett & Gaiman samen schreven aan Good Omens en hoe Johans eigen samenwerking met Theo Barkel verliep voor De quantumdetectives.
Genres
Alistair Maclean en zijn zinderende actiescènes 00:00:00
Idealiter is een actiescène niet slechts om adrenaline, maar staat het in dienst van het verhaal. Dat betekent dat de actiescène het plot vooruit helpt, maar ook dat de actie bijdraagt aan de ontwikkeling van de personages. Daar gaat deze les over.
New weird: een beetje vreemd, maar wel lekker 00:00:00
In deze les wordt je meegenomen in de bizarre wereld van de New Weird. Hier geen standaard fantasywezens in een middeleeuwse setting, maar drijvende piratensteden bevolkt door pratende cactussen, muskietenmensen en gaten in de realiteit. Verhalen die laten zien hoe subjectief onze definities van het normale zijn.
Terug naar de Gouden Eeuw van de sciencefiction 00:00:00
In deze les wordt ingegaan op de Gouden Eeuw van de sciencefiction en de daarop volgende New Wave stroming. Johan legt uit waarom de stijl uit de jaren '50 zo goed bij hem past...
Huiveren om de kosmos… 00:00:00
De kosmos is een onuitputtelijke bron van inspiratie en veel schrijvers brengen er de meest angstaanjagende wezens uit tot leven. Maar het biedt ook een kans tot een meer psychologische vorm van horror. Want wat doet die niet te vatten uitgestrektheid van het universum met ons beeld van onszelf? In deze les leer je over hoe onder andere H.P. Lovecraft hiermee omging.
Terug naar de speeltuin van de verbeelding: The New Pulp 00:00:00
In deze les worden jullie uitgenodigd om jullie verbeelding volop uit te leven in het subgenre van de New Pulp.
Angstaanjagende eindtijdverhalen 00:00:00
Angstaanjagende eindtijdverhalen zijn er al sinds het bestaan van de mensheid, en ook in verschillende religies wordt er gewag van gemaakt. In deze les gaat Johan in op de Christelijke invloeden op deze verhalen en zijn ervaring ermee.
Het grote plaatje van Stephen Baxter en Alastair Reynolds 00:00:00
In deze les wordt ingegaan in op het grote plaatje dat in veel sciencefictionverhalen centraal staat. Wil je zelf sciencefiction schrijven, dan is het goed om te bepalen op welk wereldbeeld je jouw verhalen wilt baseren en wat daarvan de consequenties zijn.
De held centraal in Sword & Sorcery 00:00:00
Schrijvers
Kinderen van Moeder Aarde: sciencefiction en fantasy van eigen bodem 00:00:00
Sciencefiction en fantasy worden vaak geassocieerd met de Engelse taal, aan Nederlandse boeken hangt een spruitjeslucht. Dat is natuurlijk niet terecht. Deze les gaat in op een belangrijke auteur: Thea Beckman.
Voorlopers: Belcampo, wel bijzonder maar geen uitzondering 00:00:00

Docent

Johan Klein Haneveld

Johan Klein Haneveld schreef tot nu toe zeventien boeken. Conquistador Extended kwam uit in januari 2020, in maart 2020 gevolgd door zijn derde verhalenbundel Ruisreizigers. Voor september staat de sword & sorcery roman Hoeder van de vulkaan op de planning.Hij werkt bovendien aan een bundel met klimaatverhalen getiteld Voorbij de storm, samen met andere sciencefictionschrijvers. Johans korte verhalen zijn te lezen in diverse bundels en tijdschriften. Hij is vaste recensent voor Fantastische Vertellingen.

Cursusbeoordelingen

5

5
1 waarderingen
  • 5 sterren1
  • 4 sterren0
  • 3 sterren0
  • 2 sterren0
  • 1 sterren0
  1. mooi gebalanceerd

    5

    Geeft stof tot nadenken zonder stoffig te worden.

VOLG DEZE CURSUS
67 INGESCHREVEN CURSISTEN
© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.