• Geen producten in de winkelwagen.

Manuscript opsturen naar een uitgeverij

Het is gelukt, je manuscript is af! Nu nog de juiste uitgever vinden. Maar hoe doe je dat? Wat is de beste aanpak? Schrijfcoach Eveline Broekhuizen helpt je om de perfecte pitch voor te bereiden, een strakke synopsis te formuleren en een aantrekkelijke begeleidende brief te schrijven waarmee je de uitgeverij van je dromen overtuigt.

 

Wat ga ik leren?

Inzicht krijgen in het uitgeefveld en de publicatiemogelijkheden

Jezelf als auteur pitchen

Een duidelijke synopsis schrijven

Een overtuigende begeleidende brief schrijven

Wat je mag verwachten van een uitgever

Tips om je doelgroep te bereiken

 

Voor wie is deze cursus geschikt?

Schrijvers die zich willen oriënteren op publicatiemogelijkheden

Schrijvers met een (bijna) afgerond manuscript

 

Vereisten

Een computer, tablet of mobiele telefoon met een internetverbinding

 

Lesoverzicht

Manuscript opsturen – Inleiding GRATIS 00:00:00
Je manuscript indienen bij een uitgeverij is als een open sollicitatie; ongevraagd stuur je iemand een brief met een zakelijk voorstel. In het geval van een sollicitatie is je doel in dienst genomen te worden. Bij een publicatievoorstel wil je graag dat jouw verhaal uitgegeven wordt. In deze cursus vertel ik je stap voor stap hoe je dit voorstel zó kunt vormgeven, dat je de meeste kans op slagen hebt.
Het manuscript
Het manuscript – Inleiding GRATIS 00:00:00
Je hebt uren, dagen, weken, maanden aan je verhaal gewerkt. Maar als je een uitgever wil vinden die jouw manuscript gaat publiceren, dan heb je nog wat werk te verrichten.
Les 1: Waar gaat jouw verhaal over? 00:00:00
Als je wel eens vertelt dat je een boek aan het schrijven bent, zal je deze vraag vast vaker hebben gehoord. En wat antwoord je dan?
Les 2: Tot welk genre behoort jouw boek? 00:00:00
Zoals boekhandelaren graag willen weten in welke kast ze jouw boek moeten zetten – fantasy/sciencefiction, spanning, of young adult – zoeken uitgeverijen eveneens naar een genre om jouw boek te duiden en welke zoektermen ze aan jouw boek kunnen hangen, zodat het ook online gevonden wordt.
Les 3: De auteur als USP 00:00:00
Vergeet ten slotte jezelf niet: jij bent ook als auteur een USP. Zoals jij is er maar één. En als je succesvol bent als auteur, dan wordt jouw naam een merknaam.
Het manuscript – Conclusie 00:00:00
Je weet nu in één zin te vertellen waar jouw verhaal over gaat, wat het genre is, wat je unique selling points zijn en wie jij bent als auteur.
De uitgeverij
De uitgeverij – Inleiding 00:00:00
Vrijwel iedereen die een boek produceert, kan zich een uitgeverij noemen. In Nederland zijn ruim vierduizend uitgeverijen, maar 95% van de markt is in handen van zo’n 150 uitgeverijen...
Les 1: Welke uitgeverij past bij jou? 00:00:00
Er zijn in Nederland ruim vierduizend uitgeverijen. Uiteraard geven die allerlei verschillende genres uit, bijvoorbeeld ook non-fictie en kinderboeken. Er zijn slechts enkele uitgeverijen die fantasy en sciencefiction opnemen in hun fonds.
Les 2: Leg contact met de uitgeverij 00:00:00
De kans om naar aanleiding van je ingezonden manuscript uitgenodigd te worden bij een uitgeverij is klein. Er zijn natuurlijk manieren om deze kans te vergroten...
Les 3: Zoek je doelgroep op 00:00:00
Het kan niet alleen handig zijn om contact te leggen met een uitgever, ook in contact komen met je lezers is van groot belang.
De uitgeverij – Conclusie 00:00:00
Je hebt kennisgemaakt met diverse uitgeverijen en hun medewerkers.
Publicatievoorstel
Publicatievoorstel – Inleiding 00:00:00
Wanneer je een uitgeverij aanschrijft, stuur je niet alleen je manuscript op. Vrijwel altijd dien je het manuscript te voorzien van een begeleidende brief of e-mail, en vaak vragen uitgeverijen ook om een synopsis. Wat zijn de verschillen? Welke informatie vermeld je in welke tekst? Kortom: hoe schrijf je een publicatievoorstel?
Les 1: Manuscript insturen 00:00:00
De meeste uitgeverijen vermelden richtlijnen op hun website voor het insturen van manuscripten.
Les 2: Begeleidende brief 00:00:00
Onderschat de kracht van de begeleidende brief niet. Meerdere uitgevers zeggen dat ze hier veel belang aan hechten bij de beoordeling van een binnengekomen manuscript.
Les 3: Synopsis 00:00:00
Het woord synopsis is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk ‘samen (ge)zien’. Dit wil zeggen dat je in één oogopslag de inhoud kunt overzien, oftewel een overzichtelijke weergave of samenvatting van de inhoud van een boek.
Les 4: Wat mag je verwachten? 00:00:00
Nadat je je manuscript hebt verzonden, sturen de meeste uitgeverijen een ontvangstbevestiging, waarin aangegeven staat binnen welke termijn je een reactie kunt verwachten.
Publicatievoorstel – Conclusie 00:00:00
Nu ben je klaar om jouw manuscript in te dienen bij de door jou geselecteerde uitgeverijen. In deze conclusie wat checklists die je na kunt lopen.

Docent

Eveline Broekhuizen

Eveline Broekhuizen is redacteur, schrijfcoach en corrector. Met haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie verbetert ze verhalen en begeleidt ze auteurs tijdens de geboorte van hun boek. Daarvoor heeft ze vijf jaar gewerkt als uitgeefassistent bij Uitgeverij Wereldbibliotheek. Daar beoordeelde ze o.a. de binnengekomen manuscripten en was ze de drijvende kracht achter het fantasyfonds WB-Fantasy. Ook heeft Eveline gewerkt als docent Nederlands op het mbo en die ervaring gebruikt ze in haar actieve en verrassende workshops en cursussen.

Cursusbeoordelingen

GEEN

waarderingen
 • 5 sterren0
 • 4 sterren0
 • 3 sterren0
 • 2 sterren0
 • 1 sterren0

Er zijn nog geen beoordelingen gevonden voor deze cursus.

  - Geef cursus cadeau -
 • 99,00
 • Wishlist
 • Cursus badge
 • Certificaat
 • Leer op mobiele apparaten
 • 14 dagen geld terug garantie
7 INGESCHREVEN CURSISTEN
© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.