• Geen producten in de winkelwagen.

Schrijfadvies van Michael J. Sullivan

De Amerikaanse auteur Michael J. Sullivan publiceerde zijn fantasyserie De Openbaringen van Riyria in eerste instantie in eigen beheer. De reacties waren zo positief dat hij al snel werd opgepikt door een grote Amerikaanse uitgever, en nu wordt hij wereldwijd in vele talen uitgegeven. Hier in Nederland werd zijn werk vertaald door Luitingh-Sijthoff, en ook hier kan hij rekenen op goede kritieken.

Op zijn eigen website plaatste Michael een uitgebreide serie artikelen over zijn ervaringen met het schrijven van fantasy. Hierin legt hij op een zeer toegankelijke manier enkele belangrijke basisprincipes uit. Zijn artikelen bieden daarmee een rijke bron van kennis voor zowel beginnende als meer gevorderde schrijvers, dus wij zijn verheugd dat we ze met zijn toestemming mochten vertalen en publiceren.

De serie van meer dan 30 artikelen zal in delen vertaald en toegevoegd worden. Kom dus regelmatig langs voor nieuwe lessen!

 

Wat ga ik leren?

Basisonderdelen van het schrijven, zoals dialogen, motivaties en vertelperspectief

Hoe je je verhaal goed opbouwt met miniverhalen en spanningsbogen

Praktische tips over hulpmiddelen als Scrivener

Hoe je jezelf verkoopt als schrijver en omgaat met recensies

 

Voor wie is deze cursus geschikt?

Beginnende schrijvers die graag wat meer willen weten over belangrijke onderdelen van het schrijven, zoals dialogen, vertelperspectieven en het opbouwen van verhaallijnen

Ervaren schrijvers die geïnteresseerd zijn in het schrijfproces van een bestsellerauteur die een geheel eigen kijk heeft op het schrijven

 

Lesoverzicht

Les 1: Introductie GRATIS 00:00:00
Alle schrijvers zijn anders en hebben hun eigen manier gevonden om hun woorden op papier te zetten. Deze cursus is dan ook bedoeld om jullie te vertellen hoe ik zelf omga met de bekende schrijfprincipes. Door te lezen hoe een ander schrijft steek je vaak zelf wat op!
Les 2: Outlining 00:00:00
Wel of niet vooruitplotten, het is een oeroud debat in de schrijfwereld. Sommige schrijvers zweren erbij, terwijl anderen het limiterend en onnodig achtten.
Les 3: Wie, wat en waar 00:00:00
De basiscomponenten van een verhaal zijn karakterisering (wie), plot (wat), en setting (waar) – pas later in deze cursus zal ik ook wat vertellen over het waarom.
Les 4: Show en tell 00:00:00
Show, don’t tell is misschien wel de vaakst gehoorde mantra bij het schrijven. Het is misschien ook wel de regel die voor de meeste verbetering kan zorgen bij schrijvers. En, zoals elke regel in het schrijven, kan en moet deze ook af en toe gebroken worden. Maar zorg er dan wel voor dat je dat om de juiste redenen doet. In deze les wordt verder ingegaan op het principe van show, don’t tell en de uitzonderingen hierop.
Les 5: Vertelperspectief 00:00:00
Het vertelperspectief is een belangrijk stukje gereedschap van de auteur om je lezer mee te nemen in het verhaal. In deze les vertel ik je over de verschillende mogelijkheden die je tot je beschikking hebt.
Les 6: Waarom, de motor van een verhaal 00:00:00
Wanneer je een personage bedenkt zijn de motivaties van dat personage een belangrijk (maar vaak vergeten) aspect, aangezien die de karakterisering en de manier waarop het personage in het verhaal past beïnvloedt.
Les 7: Miniverhalen 00:00:00
Door in scènes te schrijven kun je de saaie delen overslaan en de lezer vasthouden met de interessante dingen. Ook geeft het je de vrijheid om het verhaal toon en stijl te geven.
Les 8: Tempo 00:00:00
Het tempo van een verhaal wordt vaak afgelezen aan de snelheid van de gebeurtenissen, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het sijpelt door tot op het niveau van de structuur van je zinnen.
Les 9: Dialoog 00:00:00
De dialoog is een van de drie belangrijkste middelen waarmee je als schrijver een verhaal kunt vertellen, naast beschrijving en beschouwing. Aangezien de dialoog echt een van de drie steunpilaren van een verhaal is, zal dit een iets langer stuk zijn – en dan nog moet ik mijn best doen om alles te kunnen behandelen.

Docent

Foto door Michael J. Sullivan
Michael J. Sullivan

Sullivan bracht zijn eerste fantasyserie in eigen beheer uit, maar was daarmee zo succesvol dat hij al snel werd opgepikt door grote uitgeverijen van over de hele wereld. Ook in Nederland verscheen zijn bekendste  serie: De openbaringen van Riyria. Inmiddels heeft hij nog veel meer boeken op zijn naam staan, zowel fantasy als sciencefiction.

Cursusbeoordelingen

5

5
1 waarderingen
  • 5 sterren1
  • 4 sterren0
  • 3 sterren0
  • 2 sterren0
  • 1 sterren0
  1. Inspirerend!

    5

    Michael J. Sullivan legt op een heel toegankelijke en inspirerende manier uit wat goed schrijven inhoudt. Ik kreeg meteen zin om mijn eigen verhaal nog eens kritisch door te nemen.

VOLG DEZE CURSUS
48 INGESCHREVEN CURSISTEN
© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.