• Geen producten in de winkelwagen.

George R.R. Martin over de invloed die Tolkien had op zijn werk

We weten allemaal dat George R.R. Martin geen moeite heeft met het ombrengen van personages uit zijn wereld van Het Lied van IJs en Vuur. Fans van zijn werk, en de daarop gebaseerde tv-serie Game of Thrones, weten dat maar al te best. Maar wie wist dat Martin het van de grootmeester zelf heeft geleerd? Niemand minder dan J.R.R. Tolkien inspireerde de auteur op het gebied van personages vermoorden.

In een interview met PBS – ter ere van de toevoeging van Het Spel der Tronen aan de The Great American Read-lijst – licht Martin de invloed van Tolkiens In de ban van de ring toe op zijn eigen fantasyreeks.

Martin groeide op in een van de slechtere wijken van New Jersey, in een arme familie. Terwijl school- en buurtgenoten op vakantie gingen in de zomer, bleven hij en zijn familie thuis. Het waren fantasyboeken die hem naar andere plaatsen transporteerden. Hij las In de ban van de ring op de middelbare school.

‘Het opent met een uiteenzetting over pijptabak, en daarna volgt een verjaardagsfeestje,’ zegt Martin. ‘Ik dacht destijds “Waar zijn de gigantische slangen? Waar zijn de schaarsgeklede vrouwen? Geen zwaardgevechten? Wat is dit?”’

Maar toen de vaart er eenmaal in zat, besefte Martin al snel dat er meer was te beleven. ‘Tegen de tijd dat ik aankwam in Moria wist ik dat dit het beste boek was dat ik ooit had gelezen. Tolkien begon aan dit werk alsof hij geschiedenis wilde schrijven. Hij had stambomen die niet honderden, maar duizenden jaren terug in de tijd gingen. Complete opkomsten en ondergangen van koninkrijken. Hele verhalen verstopt in voetnoten.’

Regels doorbreken

Martin heeft met name bewondering voor de manier waarop Tolkien zijn personages blootstelde aan de kracht van de ring, de manier waarop de personages innerlijke strijd moesten leveren om aan de macht van de ring te ontsnappen.

‘En dan sterft Gandalf! Ik kan niet verwoorden wat voor een invloed dat op mijn 13-jarige zelf had. Je kan Gandalf niet vermoorden. Ik bedoel, Conan ging niet dood in de Conan-boeken. Tolkien brak die regel, en ik zal hem daar eeuwig dankbaar voor zijn. Want het moment dat je Gandalf vermoord, vermenigvuldigt de spanning zich misschien wel duizend maal voor de lezer. Iedereen kan nu het loodje leggen. Uiteraard heeft dat moment een immense invloed gehad op mijn eigen bereidheid om personages om te brengen, zonder twijfel.’

Martins eigen werk, Het Spel der Tronen, is toegevoegd aan de lijst van PBS’ The Great American Read, een zoektocht naar het meest geliefde boek van Amerika. Uit honderd titels wordt een winnaar gekozen.

‘Ik wilde met Het spel der Tronen bepaalde tradities uit het klassieke fantasygenre gebruiken, maar ze laten samensmelten met een zekere ruwheid en realisme. Je boeken, je verhalen, moeten reflecteren wat je om je heen ziet in de echte wereld. Zelfs een fantasyboek vol met draken moet een spiegelbeeld zijn van de waarheid.’

Naast Het Spel der Tronen en In de ban van de ring staan o.a. ook Robert Jordans Het Oog van de Wereld, J.K. Rowlings Harry Potter en de Steen der Wijzen, en Duin van Frank Herbert op de lijst.

0 reacties op "George R.R. Martin over de invloed die Tolkien had op zijn werk"

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.