• Geen producten in de winkelwagen.

Hoe schrijf je een aantrekkelijke synopsis?

Het schrijven van een synopsis is als balanceren op een dun koord: wat laat je weg en hoe houd je de samenvatting van je verhaal toch duidelijk én aantrekkelijk? Er is in elk geval één element dat je niet kunt weglaten…

Synopsis is een chic woord voor een samenvatting. Vooral bij fantasy en sciencefiction is zo’n samenvatting bijzonder nuttig. Zo ziet de uitgever in één oogopslag waar je boek om draait. De tekst bestaat meestal uit één à twee A4’tjes. Bij het schrijven van de synopsis draait het dus vooral om de kunst van het weglaten, maar de tekst moet wel duidelijk en aantrekkelijk blijven. Dat doe je in drie stappen: schrappen, spanning aanbrengen en spoilen.  

Schrappen

De hoofdmoot van de synopsis bestaat uit de samenvatting van de verhaallijn. Zet eerst eens kort alle gebeurtenissen op een rij. Kijk dan wat je kunt schrappen. Weid niet te veel uit en beperk je tot de hoofdlijn, ook al is dat ene zijweggetje nog zo leuk en zou de lezer eigenlijk moeten weten dat de vampiers in jouw verhaal allemaal wél tegen de zon kunnen – laat het weg als het niet uiterst noodzakelijk is.

Tips:

  • Informatie over de personages, setting, structuur, stijl en thematiek kun je onder een apart kopje kwijt.
  • Je schrijft de synopsis altijd in de derde persoon, in een relatief neutrale stijl.

Spanning aanbrengen

Zet de gebeurtenissen in een logische volgorde (het liefst chronologisch – tijdssprongen werken in een synopsis meestal verwarrend). Vervolgens breng je een duidelijke spanningsboog aan, zodat de synopsis aanzet tot verder lezen en geen droge opsomming wordt.

Geef de samenvatting een helder begin, waarin het ‘probleem’ of de gebeurtenis wordt geïntroduceerd. Dan volgt het middengedeelte, waarin de personages proberen het probleem op te lossen of de gebeurtenissen tot een hoogtepunt komen. Je eindigt met het slot, dat een verrassende oplossing biedt voor het probleem of een onverwachte wending in de reeks gebeurtenissen toont.

Spoilen

Inderdaad, het klinkt zo logisch: eindig met het slot. Maar voor velen is het taboe om het eind van hun verhaal te verklappen in een synopsis. Ik hoor ze denken: ‘Dan verdwijnt toch de hele verrassing? Spoiler alert!!!

Voor de uitgever verpest je echter niets als je het einde vertelt. Hij wil weten of jouw verhaal interessant (genoeg) is. Schrijvers die de clou van hun verhaal niet willen verklappen, hebben de neiging om om de hete brij heen te draaien. Dat wekt geen interesse maar juist frustratie.

Eindig je synopsis dus niet met een cliffhanger: juist wat daarna komt, daar gaat het om. Komt er een geweldige twist op het eind? Daar kun je de uitgever mee prikkelen. Zeg waar het om draait en laat zien wat jouw boek zo goed maakt.

Een uitgever heeft vaak geen tijd om het manuscript van a tot z te lezen, dus je mag hem of haar best een beetje verwennen. Spoil maar raak!


Wil je meer weten over het vinden van een uitgever voor jouw boek? Volg dan de cursus Manuscript opsturen naar een uitgeverij. Hierin leert Eveline je inzicht te krijgen in het uitgeefveld en de publicatiemogelijkheden, jezelf als auteur pitchen, een overtuigende begeleidende brief schrijven en geeft ze tips om je doelgroep te bereiken.

0 reacties op "Hoe schrijf je een aantrekkelijke synopsis?"

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.