• Geen producten in de winkelwagen.

Negen plekken om je kort verhaal in te sturen

Het schrijven van korte verhalen is een goede manier om projecten af te ronden en schrijfuren te maken. In Nederland en België zijn er een aantal schrijfwedstrijden waar je deze verhalen kunt insturen om ze door een jury te laten beoordelen, met in meer of mindere mate feedback. In ons overzicht van schrijfwedstrijden zie je terug wat voor wedstrijden er in het fantasy- en sciencefictiongenre gehouden worden. Maar dan? Na de schrijfwedstrijd wil je graag dat je verhaal wordt gelezen natuurlijk. In dit artikel geven we je een aantal opties om je verhaal mogelijk te publiceren.

Tijdschriften

Ganymedes & Fantastische Vertellingen | Website

In 1976 kwam bij uitgeverij A.W. Bruna de allereerste Ganymedes uit, een verhalenbundel met een selectie van de beste Nederlandse en Vlaamse sciencefictionverhalen. De bundel was jarenlang een begrip, maar na de elfde editie in 1989 trok A.W. Bruna de stekker eruit wegens tegenvallende resultaten. Na het overlijden van oud-samensteller Vincent van der Linden in 2012 werd de reeks weer opgepakt door Remco Meisner en zijn uitgeverij Fantastische Vertellingen, met als eerbetoon aan Vincent telkens een van zijn schilderijen op het omslag. Deze vernieuwde reeks poogt wederom een evenwichtige staalkaart weer te geven van het beste dat de Nederlandstalige fantastische literatuur voortbrengt.

Naast de jaarlijkse Ganymedes-bundel met korte verhalen geeft de uitgeverij ook elk kwartaal het tijdschrift Fantastische Vertellingen uit, vol met verhalen, recensies, illustraties en andere artikelen. Ook deze uitgave heeft een rijke geschiedenis; het tijdschrift begon ooit in 1979, en na een pauze tussen 1990 en 2013 is het weer nieuw leven ingeblazen.

Voor beide uitgaven is het mogelijk om verhalen in te zenden. De vereisten hiervoor vind je op de site van Fantastische Vertellingen. Zowel bij Ganymedes als Fantastische Vertellingen is er geen financiële vergoeding voor je verhaal als het wordt gepubliceerd, maar je krijgt wel een bewijsexemplaar toegestuurd.

Verenigingsbladen van NCSF & SF Terra

Sommige verenigingen en fanclubs publiceren een eigen tijdschrift, met daarin achtergrondartikelen, verhalen en het laatste nieuws over hun interessegebied. Zo is er het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction (NCSF), dat een verenigingsblad heeft genaamd Holland SF. Dit is onlangs enorm opgefrist, en publiceert korte (sciencefiction)verhalen tegen een vergoeding. Via deze pagina op de website van het NCSF kun je je (sciencefiction)verhaal van 1000 tot 3000 woorden ter beoordeling opsturen, waarna de redactie bepaalt welke verhalen worden opgenomen in het blad.

Een andere vereniging met een eigen tijdschrift is SF Terra. Zij zetten zich ook in om fantasy en sciencefiction in Nederland te promoten, door onder andere contactavonden te organiseren, en publiceren in hun gelijknamige tijdschrift nieuws uit het wereldje, recensies en korte verhalen. Hoewel de vereniging even wat organisatorische problemen beleefde, hebben ze inmiddels weer genoeg vrijwilligers gevonden om het blad te maken en staan ze ook weer open voor inzendingen. Dit kan via redactie [at] sfterra.nl.

Wonderwaan | Website

Kwartaalblad Wonderwaan publiceert sinds 2007 korte fantastische verhalen, geselecteerd door redactieleden Roelof Goudriaan, Marcel Orie en Jaap Boekestein. Voor elk nummer wordt er een thema bedacht, waarbinnen de verhalen zich afspelen. Eerdere thema’s waren bijvoorbeeld De vier ruiters van de Apocalyps, Klassieke Kreaturen, Cthulhu en Nieuwe Mythen. De visuele aankleding wordt verzorgd door artiesten als Gidion van de Swaluw en Tais Teng.

Het tijdschrift wordt verzonden naar eigen abonnees en leden van het NCSF, maar de pdf’jes zijn, met enige vertraging, ook te downloaden vanaf de officiële site. Meer informatie over het opsturen van je verhaal vind je op hun website. Wonderwaan betaalt niet voor de verhalen.

 

Online platforms

EdgeZero en Edge.01 | Website

Schrijvers Mike Jansen en Peter Kaptein lanceerden in 2016 hun initiatief om verhalen van verschillende verhalenwedstrijden uit Nederland en België tegen elkaar op te laten boksen voor de titel van het beste korte verhaal van het jaar. Sindsdien is dit jaarlijks trouw georganiseerd. De winnende 25 verhalen werden gepubliceerd op de website en ook via een papieren uitgave verspreid. Alle verhalen die hebben meegedaan aan een verhalenwedstrijd voor genrefictie komen in aanmerking en kunnen worden toegestuurd via de site.

Dit jaar begon EdgeZero bovendien een heel nieuw platform: Edge.01. Op deze website worden nieuwe verhalen geplaatst als een soort digimagazine. Verhalen die hier binnenkomen worden geredigeerd en tegen betaling geplaatst.

Vonk Fantasy  | Website

Een ander vrij nieuw online platform is Vonk Fantasy van Tom Kruijsen. Op deze site probeert Tom zijn visie op de staat van fantasy, sciencefiction en horror in Nederland en België weer te geven in de vorm van artikelen, bespiegelingen en recensies. Daarnaast worden er met enige regelmaat (tegen betaling) korte verhalen geplaatst, die door Tom worden geredigeerd.

Fantasy schrijven

Bij Fantasy schrijven spannen we ons in om jullie het beste verhaal uit jezelf te laten halen. Met artikelen, schrijftips van de fantasydokter en cursussen kun je bij ons op allerlei manieren aan de slag om jezelf en je verhaal te verbeteren. Daarom vinden we het natuurlijk ook leuk om dat eindresultaat te zien. Stuur ons je verhaal toe en als wij besluiten het te plaatsen (op dit moment nog zonder financiële vergoeding), zal het door ons worden geredigeerd.

Stuur je verhaal in via: verhalen {at} fantasy-schrijven.nl. Verhalen mogen maximaal 3.500 woorden bevatten. We ontvangen de verhalen graag in Word, met enkele regelafstand en 12pts lettertype.

3 reacties op "Negen plekken om je kort verhaal in te sturen"

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.