• Geen producten in de winkelwagen.

Tips voor beginnend fantasyschrijvers van Joe Abercrombie

Joe Abercrombie is de schrijver van o.a. de De Eerste Wet-trilogie, die begin 2013 een herdruk kreeg bij uitgeverij De Boekerij. Naast het recenseren van goede whiskey, geeft Joe op zijn blog ook af en toe een kijkje achter de schermen van het schrijven van fantasyboeken. Wij mochten enkelen van zijn blogs plaatsen. Eerder sprak Joe over het gebruik van kaarten en vloekwoorden in fantasyboeken, dit keer geeft hij advies voor (beginnende) fantasyschrijvers.

 

Advies voor aankomende fantasyschrijvers

De eerste wet 1: De macht van het zwaard

Je zult het wellicht niet geloven, maar ik krijg af en toe mailtjes van mensen die zelf fantasy hebben geschreven of bezig zijn het te schrijven. Een veelvoorkomende vraag is dan of ik advies kan geven over hoe ze het voor elkaar kunnen krijgen om gepubliceerd te worden. Dus heb ik besloten om wat gedachten op papier te zetten: twee algemene adviezen voor iedereen die daar geïnteresseerd in is: één over het schrijven en één voor het verkopen van je manuscript.

Het beste advies dat ik heb gekregen wat betreft het schrijven van fantasy, kreeg ik (zoals alle goede adviezen) van mijn moeder. Zij las, net als mijn vader en broer, elk afgeschreven hoofdstuk en gaf me vervolgens haar eerlijke en duidelijk geformuleerde mening. Kritiek van onschatbare waarde. Op een keer, heel lang geleden, had ze een hoofdstuk gelezen waarin ik een behoorlijk afgezaagde zinsnede had opgeschreven (ik ben vergeten welke, er zijn zoveel zinnen die in aanmerking komen). Ze wees me er op en zei: je moet proberen oprecht tegenover jezelf te blijven, op elk gebied van je schrijven. Als je een metafoor gebruikt of iets beschrijft, moet je jezelf de vraag stellen: “Lijkt dit inderdaad op wat ik probeer te beschrijven? Of ben ik bezig met het gebruiken van een clichébeeld en gebruik ik willekeurige woorden om de ruimte op te vullen?” Als je een dialoog schrijft, moet je jezelf afvragen: “Zou mijn personage echt exact deze woorden gebruiken in deze situatie?” Alles wat dan niet oprecht klinkt, niet overtuigend is, maakt je verhaal zwakker. Als je oprecht blijft zul je minder snel de fout ingaan.

Wat betreft het verkopen van je manuscript zijn er een aantal simpele stappen die je een grotere kans geven (hoewel bij een eerste inzending de kansen altijd klein zijn, dus bereid je voor op afwijzingen). Maak ten eerste het boek af: niemand zal iets van je aannemen als hij of zij niet de kans heeft om het in zijn geheel te kunnen lezen. Zoek uit naar wie je je manuscript stuurt en zorg ervoor dat het past in zijn/haar/hun straatje. Kijk naar wat voor stukken ze precies vragen, op welke manier ingezonden en lever het ook zo af. Vaak wordt er gevraagd om de eerste paar hoofdstukken, of vijftig pagina’s. Stuur eerder minder in dan meer, want normaal gesproken weten ze na het lezen van een alinea al of ze meer materiaal willen lezen.

Stuur ook een begeleidende brief mee waarin je vertelt wat er zo speciaal is aan je werk, waarom het zo goed aansluit bij hun fonds en waarom het interessant is voor de markt. Neem rustig de tijd voor deze brief, want die is minstens even belangrijk als je synopsis. Als je brief al slecht is, zullen ze je synopsis misschien niet eens lezen. Bedenk dat, ook al is het manuscript voor jou een teerbeminde baby, het voor hen altijd een product is en dat ook zal blijven. Ze kunnen er verliefd op worden, maar ze moeten het nog steeds kunnen verkopen voordat ze het accepteren.

 

 

 

NB: Voor meer informatie over het zoeken naar een geschikte uitgever voor je manuscript, of praktische hulpmiddelen voor het schrijven van een synopsis en een begeleidende brief kun je terecht bij de cursus van Eveline Broekhuizen: Manuscript opsturen naar een uitgeverij

3 maart 2020

0 reacties op "Tips voor beginnend fantasyschrijvers van Joe Abercrombie"

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.