Het manuscript – Inleiding

Je hebt uren, dagen, weken, maanden aan je verhaal gewerkt. Maar als je een uitgever wil vinden die jouw manuscript gaat publiceren, dan heb je nog wat werk te verrichten.

Je hebt uren, dagen, weken, maanden aan je verhaal gewerkt. Maar als je een uitgever wil vinden die jouw manuscript gaat publiceren, dan heb je nog wat werk te verrichten. Je kunt niet meer ‘in’ je verhaal zitten; om zicht te hebben op het grote plaatje is het noodzaak om afstand te nemen. En met het ‘grote plaatje’ bedoel ik: de verhaallijnen, het genre, de doelgroep en jij als auteur.

Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je je manuscript en jezelf van een afstand kunt bekijken. Daarom is mijn eerste advies aan auteurs vaak: leg je verhaal een tijdje weg. Ga even (een dag, een week, een maand) wat anders doen  en pak het dan weer eens op. Duik niet weer in je verhaal, maar bekijk het met een helikopterview en ga er als het ware boven hangen. Hoe je dat doet? Daar ga ik je in dit hoofdstuk mee helpen!

 

Neem afstand van het verhaal, zodat je het bredere perspectief kunt zien

Eerst ontdek je hoe je je verhaal kunt samenvatten in één zin. Dit zal je in de volgende hoofdstukken helpen met het pitchen van je boek en het schrijven van een goede synopsis en begeleidende brief. Vervolgens onderzoeken we tot welk genre jouw manuscript behoort. Dit zal je helpen in de zoektocht naar een geschikte uitgeverij, die je in hoofdstuk 2 begint. En wie zal jouw boek gaan lezen? Heb je daar wel eens over nagedacht? Had je een bepaalde lezer voor ogen tijdens het schrijven of dacht je daar toen liever niet over na? Om de commerciële mogelijkheden van jouw manuscript alvast af te tasten is het goed om rekening te houden met je doelgroep. Ten slotte ga je ook jezelf als auteur van een afstand bekijken. Hoe kun jij worden ingezet als promotiemiddel van jouw boek?

BEKIJK ALLE Maak notitie
YOU
Plaats een opmerking
 
© 2019 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.