Inleiding: Hoe deze cursus te gebruiken

Naarmate het opzetten van deze cursus vorderde, bleek de titel Leren van het oerverhaal beter en beter te passen bij hetgeen ik op papier aan het zetten was.

Inleiding: Hoe deze cursus te gebruiken

Bij mijn eerste opzet had ik maar vaag iets in mijn hoofd van wat ik wilde en verwachtte van de cursisten. Ik had een opsomming van elementen uit sprookjes, mythen en sagen, met het idee dat de cursist ze zou lezen en zich erdoor zou laten inspireren. Hoe precies, dat had ik zelf niet eens helemaal voor ogen; het leek me vooral een intuïtief gebeuren.

Maar al onderzoekende en schrijvende kreeg ik steeds beter door dat talloze heel specifieke elementen van het oerverhaal – van monsters tot schelmen, van de ‘eindstrijd’ tot verwarrende queesten – allemaal tamelijk nauwkeurig te omschrijven zijn. Als gevolg daarvan kunnen ze ook heel gericht in overweging worden genomen als nuttige of juist totaal onbruikbare bouwstenen voor jouw eigen verhaal.

Vanzelf werden de vragen en opdrachten daar steeds meer op toegespitst. Sterker nog: eerst ontdekte ik dat er voortdurend vragen bovenkwamen, en vervolgens dat de cursus daar dan ook over ging.

Bijna alle vragen en opdrachten houden dan ook in: wat heeft een wezen, een landschap, een thema voor waarde voor jouw eigen verhaal? Vaak zal je gevraagd worden een persoon, een wereld, een situatie te verzinnen en daar een heel verhaal omheen te bouwen. Dat lijkt wat veel en wat moeilijk. Bovendien ligt niet elk genre, elk thema en elk motief iedereen. Toch zou ik je willen vragen zo veel mogelijk alle vragen te beantwoorden en alle opdrachten uit te voeren. Door af en toe iets te doen wat je ‘niet ligt’ verruim je je blik, en kun je pas werkelijk oordelen of het bij je past of niet. En veel oerverhaalmotieven zijn juist (te) lang blijven liggen omdat ze niet in de moderne fantasy zouden passen, waardoor ze geen kans hebben gekregen. Probeer dat te doorbreken!

Maak op zijn minst bij de opdrachten waar je echt niet uitkomt een paar aantekeningen. En als je niet verder komt dan dat, laat ze dan een tijdje liggen en werk ze daarna nog zo veel mogelijk uit. Probeer je echt te verdiepen in alle aspecten van het oerverhaal, ook die die zó verrassend zijn dat je even niet weet wat je ermee aan moet. Daar is deze cursus voor!

Om het meeste aan de cursus te hebben, is het verstandig om ook de oorspronkelijke verhalen te lezen, en niet alleen wat ik erover vertel. Ik raad je aan de sprookjes van Grimm in huis te halen of op zijn minst een keer van de bibliotheek te lenen. Dat geldt ook voor de poëzie-Edda, die in vertaling van Jan de Vries of de moderne Ambo-uitgave vertaald door Marcel Otten.

Sagen en sprookjes zijn verder hier te vinden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut. Sprookjes van de Gebroeders Grimm en Hans Christiaan Andersen zijn ook online te vinden via de sites grimmstories.net en andersenstories.net. Tijdens de lessen zullen de besproken sprookjes als PDF download toegevoegd zijn.

BEKIJK ALLE Maak notitie
YOU
Plaats een opmerking
 
© 2019 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.