Inleiding

In deze cursus neem ik je in vogelvlucht mee door de werelden, regels en gebruiken van het fantasygenre.

 

Verschijningsvormen

Fantasy is heel wat meer dan de oogverblindende, maar akelig ongenaakbare prinsessen op eenhoorns of de tovenaars met lange, witte baarden.

Bij steampunk hangt de hemel vol zeppelins. In urban fantasy kan je onderbuurvrouw zomaar een spookvos of een kraai zijn, terwijl een vermomde elf in het tankstation naast de autosloperij werkt. Iets als Het Spel der Tronen lijkt op high fantasy, maar het is veel duisterder, vol bloed en modder, en schurkt eerder tegen historische fantasy aan.

Dit is een cursus voor schrijvers. Daarom verwijs ik ook vaak naar eigen werk, omdat ik je dan precies kan vertellen hoe ik het heb aangepakt. Je leert verschillende verschijningsvormen van fantasy herkennen. Ze hebben elk hun eigen logica en sfeer en je weet maar nooit wanneer ze in je verhaal van pas kunnen komen.

 

Genremixen

Stel dat je kiest voor high fantasy: de standaardqueeste met de dwerg, de dief, de held. Bijvoorbeeld iemand die  op zoek gaat naar een speciaal, uiteraard magisch, zwaard om een trollenheer te verslaan.

Stel dat jij de hoofdpersoon bent. Je arriveert in een vreemde stad en moet de bezitter van de schatkaart in een duistere wijk vol vluchtelingen en achterdochtige gargouilles opsporen. Daar heb je de kennis en de sfeer van een occulte detective voor nodig. Denk aan een film noir: onophoudelijk neerdrenzende regen plus een bloedfanatiek volgen van je spoor, waar het ook heenleidt.

Goed, je hebt nu de kaart, maar dat rottige zwaard blijkt als decoratie boven het bed van de maagdelijke, en mensenetende, dochter van de sultan van de djinns te hangen.

De wachters laten niemand toe onder de rang van prins of grootvorst en jij bent maar een molenaarszoon. Je zult je overtuigend moeten vermommen om niet al bij de poort verslonden te worden. Om verder te komen, zul je moeten liegen, bedriegen en verleiden. Daar heb je het talent van een Loki, een Wile E. Coyote of een Reynaert de Vos voor nodig. Je zit ineens in een schelmenroman. Het hoeft niet een en dezelfde persoon te zijn die al die talenten heeft. Daar heb je gelukkig een hele groep voor.

Bij het schrijven van mijn eigen romans gebruik ik al die genres door elkaar en pas ik er elementen van toe waar ik ze nodig heb. Als je dat goed doet, gebeurt het vrij subtiel en treedt er geen plotselinge stijlbreuk op.

 

In deze cursus laat ik je zien hoe ook jij gebruik kunt maken van verschillende genres om je fantasyverhaal te verrijken. Hiervoor heb ik 16 lessen opgezet. In de eerste lessen leg ik uit hoe magie werkt en hoe je dit element kunt toepassen in je verhaalwereld. Daarna wijd ik enkele lessen aan de wezens die je tegen kunt komen. De resterende lessen gaan over de diverse genres die de fantasywereld rijk is.

In elke les noem ik voorbeelden uit mijn eigen werk en uit dat van de grootmeesters. Aan het eind geef ik steeds één of meerdere schrijfoefeningen, zodat je je nieuwe kennis meteen kunt uitproberen. Iets nieuws leren is niet genoeg: je moet het ook gebruiken en het liefst terwijl die kennis nog kakelvers is.

Veel schrijfplezier!

BEKIJK ALLE Maak notitie
YOU
Plaats een opmerking
 
© 2019 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.