Les 1: Observeer

Schrijven begint met observeren. Sta even stil bij de dingen die om je heen gebeuren, zet je oordelend vermogen uit.

Observeren doe je met al je zintuigen: je ziet, je voelt (vanbinnen en vanbuiten), je proeft, je ruikt, je hoort. Sta even stil bij de dingen die om je heen gebeuren, zet je oordelend vermogen uit. Dan zie je wat mensen doen in bepaalde situaties, hoe ze op elkaar reageren. Je voelt hoe het is om boos te zijn, geërgerd, bang. Je voelt hoe een slok cappuccino in je mond aanvoelt, of hoe je theekop langzaam in je handen afkoelt. Je ruikt de bloesems in de lente, de geur van de zilte zee, een vochtig, beschimmeld huis. Je hoort hoe het afstrijken van een lucifer klinkt, een fietsband die opgepompt wordt of juist uit elkaar knalt.

Al die dingen en nog veel meer. Hoe zien ze eruit, wat doen ze, hoe klinken ze? Let op die details, want daar zit de levendigheid van je verhaal in. Juist de kleine dingen om je heen brengen je verhaal tot leven.

 

Oefening 1: Zie, voel, hoor, proef, ruik én beschrijf

Neem iets kleins. Dat gevoel van een slok warme thee in je mond, het geluid van de wind die door de bomen giert, de spiegeling van het licht op een fotolijstje, of je gevoelens na het telefoontje van een goede vriend(in) die slecht nieuws heeft.

Gebruik je zintuigen om de ervaring helemaal tot je door te laten dringen, en schrijf erover. Begin klein en breid je stuk langzaam uit (minimaal een half A4’tje). Probeer zo veel mogelijk het echte gevoel te vinden in passende, beeldende woorden.

BEKIJK ALLE Maak notitie
YOU
Plaats een opmerking
 
© 2019 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.