• Geen producten in je winkelmand.

Module 1: Inleiding

Miljoenen Nederlanders en Vlamingen zitten dagelijks op een of meerdere social media-kanalen. Er zijn veel social media-platformen om je op te richten. Kies vooral het medium dat bij jou past. Dat hoef je nu niet meteen te doen. Deze cursus gaat je daarbij helpen.

Miljoenen Nederlanders en Vlamingen zitten dagelijks op een of meerdere social media-kanalen. Facebook, Instagram, Twitter… social media zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Nieuwe kanalen komen erbij, ieder met z’n eigen doelgroep. En oude kanalen blijven (nog altijd) groeien. Dagelijks krijgen die miljoenen gebruikers dus ontzettend veel content voor hun kiezen.

Jij als auteur (in spe) bent met jouw boeken ook niet meer weg te denken uit het social media-landschap. Hoe kun je social media goed inzetten om jouw verhaal te vermarkten? Hoe val je met jouw content op tussen de miljoenen posts die mensen dagelijks voorbij zien komen? Welke mogelijkheden heb je allemaal? Deze vragen zullen in de loop van deze cursus worden behandeld. Allereerst zet ik in deze module de social media-kanalen op een rij en vertel ik wat je ermee kan.

Social media-gebruik in Nederland

Welke social media worden in Nederland het meest gebruikt? Dit is aan de hand van het laatste rapport van Newcom over social media gebruik in Nederland (hier te downloaden).

  1. Facebook (10,1 miljoen)
  2. YouTube (8,7 miljoen)
  3. Instagram (4,9 miljoen)
  4. LinkedIn (4,6 miljoen)
  5. Pinterest (3,5 miljoen)
  6. Twitter (2,5 miljoen)
  7. Snapchat (2,4 miljoen)

Overigens wordt WhatsApp ook als een social medium gezien. In Nederland wordt de applicatie waarmee je berichtjes kunt sturen bijna 12 miljoen keer gebruikt. Vanuit Facebook komt binnenkort de mogelijkheid om te adverteren via WhatsApp. In deze cursus behandelen we de meer traditionele social media. Cijfers over het gebruik van de verschillende social media in deze cursus zijn in principe uit het hierboven genoemde Newcom onderzoek gehaald, mits anders is aangegeven.

Social media-gebruik in België

In België wordt ook steeds meer gebruikgemaakt van social media, hoewel de tijd online nog steeds minder is dan in Nederland. In het onderzoek van We Are Social wereldwijd is België te vinden vanaf slide 48 en Nederland vanaf slide 201. De verhoudingen van het gebruik van de diverse platforms zijn ongeveer gelijk.

Meer weten over hoe social media wereldwijd wordt gebruikt? Bekijk dan het overzicht met statistieken over social media in 2019 (in het Engels).

Social media-gebruik per leeftijd

Hieronder zie je een tabel van de verdeling van de leeftijdsgroepen van de verschillende social media gebruikers (in 2018):

% gebruik 15-19 jaar 20-39 jaar 40-64 jaar 65-79 jaar 80+
Facebook 72% 78% 77% 69% 58%
YouTube 50% 74% 54% 38% 21%
LinkedIn 12% 45% 36% 14% 7%
Instagram 73% 46% 22% 9% 6%
Twitter 23% 26% 21% 9% 9%
Pinterest 19% 30% 21% 12% 8%
Snapchat 72% 32% 7% 1% 1%

Kies wat bij jou past

Er zijn veel social media-platformen om je op te richten. Kies vooral het medium dat bij jou past. Dat hoef je nu niet meteen te doen. Deze cursus gaat je daarbij helpen.

Het is bijna onmogelijk om op elk platform even fanatiek aanwezig te zijn. Bekijk daarom goed met welk platform je het beste jouw doelgroep kan bereiken. Met andere woorden: waar zijn jouw (potentiële) lezers te vinden? In de komende lessen lopen we de belangrijkste social media door. We kijken wie er te vinden zijn en vooral hoe je met goede content je doelgroep kunt bereiken.

Stel dat jouw doelgroep vooral op YouTube te vinden is… dat is hartstikke leuk als jij als geen ander weet hoe je een goede video in elkaar zet. Weet je dat niet? Dan is dat wellicht niet het platform waar je je op moet richten. Daarnaast geldt ook: marketing is best veel werk. Zoek dus goed uit waar jij je op kunt richten.

 
© 2019 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.