Module 3: Geweld – Inleiding

Soorten geweld

Geweld is op vele manieren in te delen, bijvoorbeeld in psychologisch en fysiek geweld, afhankelijk van waar de impact bedoeld is (al heeft fysiek geweld vrijwel altijd ook psychologische gevolgen). Daarnaast kun je geweld indelen in schalen: van een aanval, via gevechten, schermutselingen, veld-/zee-/lucht-/ruimteslagen, tot oorlogen en wereld-/universum-omvattende conflicten.

In dit onderdeel van de cursus richten we ons op de vele vormen van gevecht, met de nadruk op fysieke confrontatie. Ook zullen we ingaan op de psychologie die bij gevechten komt kijken en behandelen we hoe je kunt schrijven over legers, vloten en grote conflicten.

 

Gevechten

Er zijn vele varianten van gevecht, van een-op-eengevechten tot land tegen land, van ongewapend tot tankaanvallen en van vriendschappelijke krachtmetingen tot dodelijke confrontaties.

Soorten gevechten kun je opdelen in verschillende varianten en de manier waarop je elk daarvan kunt beschrijven variëren in grote mate. Een training heeft een heel andere emotionele lading dan een potentieel duel. En een wedstrijd is totaal iets anders dan een oorlogsmanoeuvre.

Hieronder een paar indelingen:

Schaal en escalatie  Aanpak Manieren van vechten
Trainen Techniek Ongewapend
Sparren Tactiek Gewapend
Wedstrijd Strategie Magie
Duel Wezens
Gevecht Water-/lucht-/ruimtegevechten
Schermutseling
Veldslag

Hiermee gaan we in de lessen 5, 6 en 7 van dit deel aan het werk.

 

Effect op het lichaam

Geweld kan allerlei effecten op het lichaam hebben. Van een adrenalinestoot tot gebroken botten en van spierpijn tot blijvende handicaps. Als je in je verhaal geen rekening houdt met zulke effecten is dat niet goed voor de geloofwaardigheid. Als je dat echter wel doet, zullen je personages en wereld veel echter en heftiger aanvoelen voor de lezer. Daarbij is het goed om enigszins te weten wat die effecten zijn en hoe je daar je verhaal mee kunt verrijken.

Hiermee gaan we in les 8 aan de slag.

BEKIJK ALLE Maak notitie
YOU
Plaats een opmerking
 
© 2019 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.