Opdracht 1.1: Vind een magische plaats

Bij deze les beginnen we met wat hands-on magie. Dit soort zaken helpt je om je eigen fantasieverhaal serieus te nemen.

Bij het schrijven van een boek omring ik mij met de muziek uit de verre oorden waarover ik schrijf en het liefst ook wat uitheemse voorwerpen die beslist in het verhaal moeten komen. Dit soort oefeningen kan je enorm helpen met de sfeer. Je wordt zo je eigen hoofdpersoon.

Mijn eigen boeken beginnen vaak met plaatsen die mij een unheimisch gevoel gaven en de aanzet van een verhaal vormen.

Bij De wortels van het woud stond er een hoge muur tegenover een bushalte in Utrecht. In het midden zat een zeldzaam roestig traliehek met een al even vergaan hangslot. Boven de muur zag ik de toppen van een heel stel bomen die bladloos bleven terwijl het al lente was. Geen enkele vogel zong daar, hoewel ik er genoeg had gehoord toen ik van mijn atelier naar de bushalte liep.

Het was midden in de stad, dit behoorlijk grote park dat blijkbaar door niemand gebruikt werd. Er kwamen absoluut verkeerde vibraties uit die poort, om een ouderwets woord te gebruiken. Een gevoel als een kille tocht in je nek. Daar moest een reden voor zijn en dat werd mijn boek.

Zoek nu in je eigen omgeving zo’n verkeerde plaats die best wel eens een poort naar een fantasywereld zou kunnen zijn.

Een stukje magische logica: een poort naar een andere wereld zit meestal goed verstopt. Denk aan de klerenkast uit de Narnia-boeken: je moet je eerst langs een heel stel naar mottenballen stinkende jassen worstelen voor je de doorgang vindt.

Een poort wordt het onvindbaarst voor verkeerde lieden als ze een gevoel van depressie of diepe verveling oproepen. De poortenspeurder keert dan vanzelf om, ervan overtuigd dat hij hier in ieder geval niet moet zijn. Als je een poort hebt gevonden die zulke onbestemde gevoelens oproept, weet je dat je goed zit. Verlaten fabrieksterreinen zijn een goede gok, of een met brandnetels overgroeide speeltuin. Als zulke poorten alleen zo nu dan opengaan, is een nacht met volle maan een mooi traditioneel tijdstip.

Beschrijf die plaats zo nauwkeurig mogelijk en niet alleen de plaats, maar juist ook dat gevoel van ‘hier klopt iets niet’.

Gebruik het als de aanzet van een kort verhaal. Je hoeft het niet af te schrijven maar het gaat erom je magische plaatsen op de juiste manier in deze wereld neer te zetten. Als je dat een paar keer geoefend hebt, kun je ze verder zonder veel moeite zelf verzinnen.

BEKIJK ALLE Maak notitie
YOU
Plaats een opmerking
 
© 2019 - Fantasy schrijven, onderdeel van Schrijversmarkt.